Piraterij anno 2008

sparrow-1Tja, piraten, ze zijn er nog. We hebben het echter allang niet meer over de vieze dikke kapitein met ooglapje, dikke baard, houten poot en papagaai op de schouder.

De kromzwaarden zijn ingeruild voor raketwerpers en Kalasjnikovs, De Houten schepen zijn ingeruild voor snelle speedboten met moderne communicatie apperatuur. Ja, de moderne piraat gaat met z’n tijd mee. Zeker als je zegt dat dit bijvoorbeeld Somalische piraten zijn. Het gehele land heeft geen geld of vreten en deze heren vallen westerse schepen aan voor de goederen om er vooral zelf goed aan te verdienen.

Het was dan ook vreemd dat het optreden van Marine eigenlijk altijd uitbleef. Piraterij is overigens wel een groot probleem. Volgens het Internationaal Maritiem Bureau zijn wereldwijd dit jaar van januari tot oktober 83 overvallen officieel gemeld. Een derde hiervan vond plaats voor de kust van Somalië. De meeste vonden plaats in de zeestraten bij Indonesië en bij Nigeria.

piraterij

Er zijn verschillende soorten van piraterij. In de meeste gevallen enteren de piraten een schip om de bemanning van hun persoonlijke bezittingen te beroven. Omdat de bemanning veelal in cash wordt uitbetaald, is er doorgaans veel geld aan boord. Een dergelijke overval duurt meestal niet langer dan drie kwartier. Soms hebben de kapers het op de lading gemunt die elders wordt doorverkocht.

De piraten hadden lange tijd geen last van marines van omliggende landen omdat die niet met elkaar mochten samenwerken. Dat is sinds 2004 veranderd en worden er nu gezamelijke patrouiles uitgevoerd.

Hiermee is het aanvalsplan ook geweizigd en hebben ze nu roversnesten in bijvoorbeeld op de eilanden Sulu en Sulawesi.

Vandaag heeft de marine van Indonesie in de Golg van Aden laten zien geen halve maatregelen meer te nemen en heeft op hun beurt een groot piratenschip tot zinken gebracht, terwijl de 2 snelle bootjes ervandoor gingen. Het marine fregat was aanwezig ter bescherming van zeeschepen. Sinds januari zijn er zo’n 100 schepen aangevallen door piraten.

En dan nu gewoon volhouden die acties. Als je die lui zonder pardon uit het water blaast zullen ze vast wel eens een keer wakker worden en twee keer nadenken voor ze weer uitvaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: