Zwaar bewapend arrestatieteam verijdeld overval op restaurant Lelystad

arrestatie-team

ALMERE –  Vier overvallers schrokken zich wild, toen de politie Flevoland de rollen omdraaide. Op het moment dat de bende gewapend en gemaskerd een restaurant aan de Voorstraat in Lelystad wilde overvallen, kwam als een duiveltje uit een doosje een zwaar gewapend arrestatieteam tevoorschijn dat hun automatische Heckler & Koch-wapens richtte op de verdachten.

Bron: telegraaf AvH dr-monkey-dre-polizia-large2 Lees en luister verder..

inbeslag-genomen-wapens

De overvallengolf die de polder maandenlang teisterde, lijkt daarmee gestuit. Maar wat blijkt: de daders zijn jochies van zestien, zeventien en achttien jaar oud, meest ’braaf’ thuis wonend bij papa en mama. De recherche kon de identiteit van de overvallers achterhalen nadat één van hen een avond eerder een overval pleegde op een snackbar in Lelystad. De overvaller sloeg een ruit in van de deur toen de snackbar net dicht was en bedreigde een personeelslid met een vuurwapen.

Telefoontap

Door scherpe beveiligingsbeelden werd de verdachte herkend en richtte het overvallenteam district Noord zich op deze overvaller, die onmiddellijk onder een telefoontap werd geplaatst. De recherche hoorde zodoende de snode plannen van de ’polderpenoze’, allochtone jochies van Chinese en Afrikaanse afkomst.

Daarmee kreeg de recherche de vinger achter nog eens drie verdachten, die op het punt stonden een gewapende overval te plegen op een restaurant, dat ruwweg een jaar eerder ook al het doelwit was van een overval. „We hebben toen een observatieteam van politie Flevoland en de politie Gooi & Vechtstreek ingezet. Ook stond er een arrestatieteam stand-by. Rond half twaalf ’s avonds trok het viertal richting Waterwijk terwijl specialisten van het observatieteam hen volgden”, aldus politiewoordvoerder Leo Dortland.

Op het moment dat de overvaller hun bivakmutsen opzetten, om het restaurant binnen te stormen, greep het arrestatieteam keihard in. „Die jongens scheten bijkans in hun broek van angst, toen zij ineens het doelwit waren”, zegt een betrokken politieman tevreden.

nep-wapen

 
Getuige maakt melding van vier verdachte types en ziet vervolgens tot zijn verbazing dat diezelfde types worden ingerekend.

Maar niet alleen de politie had de overvallers in de gaten, ook een getuige had de jongens door. Vlak voordat de politie ingreep, belde een passant alarmnummer 112 omdat hij de zaak niet vertrouwde. Groot was zijn verbazing toen hij de politie binnen enkele minuten zag ingrijpen. „Ik zie vier jongens aan de Voorstraat, die bivakmutsen opdoen”, zo vertelde de man. Juist op het moment toen de getuige signalementen doorgaf aan de telefonist van alarmlijn 112, zag hij het arrestatieteam met een BMW-5 hard inrijden op de verdachten. „Hé, daar gebeurt iets. Volgens mij worden ze ingerekend, ja, ze zijn gepakt door de recherche…”, aldus de stomverbaasde getuige. Dit geluidsfragment is hier te beluisteren. De politiewoordvoerder moet lachen om het geluidsfragment: „Deze man heeft eerste rang gezeten bij een AT-inzet, en dat is redelijk uniek!”

Bij de aanhouding op heterdaad bleken de vier daders bewapend met een nepvuurwapen, hakbijltje, dolk, knuppel en kapmes. De recherche heeft zeer sterke aanwijzingen dat de tieners verantwoordelijk zijn voor de ellenlange reeks gewapende overvallen, die de polder al maanden teistert. De polderpolitie was al enige tijd in de hoogste staat van paraatheid. Niet alleen was er dagelijks een helikopter in de lucht, ook werden alle verloven ingetrokken om zoveel mogelijk op straat te kunnen surveilleren.

Sinds augustus zijn er in Flevoland meer dan veertig gewapende overvallen gepleegd. In Almere alleen al sinds september 22 overvallen, voornamelijk bij winkels en supermarkten.

 

Assistentie

Om de daders te pakken formeerde de politie Flevoland een extreem groot overvallenteam, dat zelfs assistentie kreeg van ruim twintig agenten uit naburige politiedistricten. Ouders, verzorgers, kennissen, leraren, clubs en verenigingen werden opgeroepen kritisch te kijken naar jongeren die plotseling beschikten over dure of luxeartikelen, geld of wapens.

De extreme overvallenreeks in de polder past naadloos in het landelijke beeld dat het aantal overvallen het afgelopen jaar explosief stijgt. Uit voorlopige (geheime politie-) cijfers over dit jaar blijkt dat in vele grote politieregio’s een forse toename wordt waargenomen.

In Flevoland is het aantal overvallen dit jaar, in vergelijking met 2007, gestegen met maar liefst 79 procent. In de regio Rotterdam staat de teller al op 323, terwijl er vorig jaar 255 werden geregistreerd. Dezelfde stijging wordt gezien in de politieregio’s Amsterdam (dit jaar 440, tegen 401 vorig jaar), Groningen (51, tegen 34 vorig jaar) en Gelderland-Midden (51, tegen 37 vorig jaar). Verdubbeld zijn de overvallen zelfs in de regio Noord-Oost-Gelderland tot een voorlopig stand van 42 overvallen dit jaar.

Volgens de Flevolandse politiewoordvoerder Dortland heeft het onderzoek naar de tienerbende tienduizenden euro’s gekost. „We moesten schuiven met mensen, middelen, uren en prioriteiten, waardoor andere zaken op de plank zijn blijven liggen.” De recherche verwacht meer tieners te pakken, die deel uitmaakten van de bende.

Bron: telegraaf AvH dr-monkey-dre-polizia-large2 HOT!!! Click verder..

bluekoolberg-hot-at-2
    Check out de Nieuwe! Pispaal Van De Week!  Klik hier !
pitspoes-promo-es
Voor het stemmen op de Pitspoes van het Jaar kun je hier terecht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: