Oud premier Martens ondezoekt crisis in belgie

Eidelijk heeft Koning Albert van Belgie de knoop doorgehakt. Het ontslag van het Kabinet Leterme is aanvaard en oud-premier Wilfried Martens is aangesteld om te kijken hoe het land zo snel mogelijk weer een regering krijgt.

Martens begint vandaag met de gesprekken in zijn functie als verkenner. Het doel is weer een stabiele regering samen te stellen. Martens was negen keer premier tussen 1979 en 1992 en is nu Minister van Staat.

Ondertussen lijkt het alsof de Christen-democraat en oud-premier Dehaene achter de schermen naar voren is geschoven als interim-premier. Wilfried Martens is overigens ook christen-democraat en het is dan ook geen verassing dat de christen-democraten en socialisten de huidige besluiten omarmen.

Het is niet duidelijk of en wanneer er nieuwe verkiezingen komen. Men wil graag weten of de koning nu werkt aan een korte of lange termijn oplossing. 2 scenario’s zijn er mogelijk.

1.  De regering blijft in het zadel tot 2011, tot het einde van de geplande legislatuur. Deze  optie wordt vooral gesteund door de CD&V van Leterme.

2. Een noodregering gaat aan de slag tot er in juni verkiezingen worden uitgeschreven. Dan zijn er namelijk samen met de Europese verkiezingen ook verkiezingen voor gewestelijke regeringen van het land. Voor dit idee zijn de andere partijen meer gewonnen. De Vlaamse socialisten hebben vandaag laten weten dat ze onder bepaalde voorwaarden mee in zo’n tijdelijke regering willen stappen.

Ondertussen moeten ze nog vóór er verkiezingen worden gehouden, een ”communicatie” probleem oplossen met het gewest Brusssel-Halle-Vilvoorden. Doen ze dit niet zijn de verkiezingen illegaal, want strijdig met  met een arrest van het Hof van Cassatie.

Voorlopig dus geen verkiezingen. Gewest Brussel-Halle-Vilvoorden zit met een probleem wat weer een verhaal apart is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: