Schaatsen – NK Allround Heerenveen (plus update dag2)

Dit weekend zijn de wedstrijden van Het NK Allround 2008 in Heerenveen verreden. Wie zijn er Nederlands-kampioen geworden en wie gaan er mee naar het EK? Je leest het op Koolblog.

De zaterdag voor de dames bestond uit de 500 en 3000 meter. De winst op de 500m ging naar Ireen wust maar op de 3000 meter was Renate Groenewold een maatje te groot.  Wust hield de schade nog beperkt en staat nog 1e in het klassement.

Op het NK zijn vier startbewijzen die toegang geven voor EK Allround. De nummers één en twee hebben automatisch een plaatsing maar daarachter strijden Marrit Leenstra, Elma de Vries, Paulien van Deutekomen en Jorien Voorhuis om de laatste twee startplaatsen.

Bij de heren stonden de 500m en 5000m op het programma.

De 500 meter is met een tijd van 35,82 naar Erben Wennemars gegaan. Wouter Oldeheuvel heeft de tweede plaats en Sven Kramer is derde geworden. Dat was al enigzins voorspeld door de commentatoren op de televisie. Enkel in een andere volgorde misschien.

De 5000 meter is wel door Sven Kramer gewonnen en ook dat was volgens verwachting. Morgen is dag twee en tja, ik begin in herhaling te vallen want het zal weer Sven Kramer die naar verwachting gaat winnen. Als er geen gekke dingen gebeuren.  

Voor Wennemars was de vijf kilometer iets te veel. Zeg maar zo’n 3km teveel. Volgens Wennemars ging het inrijden nog goed maar na een paar ronden kwam er kramp en hoofpijn opzetten. Wennemars zegt over dag 2 : “Ik ga gewoon alles geven en strijdend tenonder.”

 Dag 2 NK Allround Heerenveen: De afstanden!

Dag twee is inderdaad verlopen zoals voorspeld en is daar dus weinig nieuws te vinden.

Sven Kramer heeft de op overtuigende wijze het weekend afgesloten met winst winst en winst. op de 500m is hij weliswaar derde geworden maar had genoeg voorsprong om voor de vierde keer nationaal kampioen Allround te worden.

Wouter Oldeheuvel is (2e) en Carl Verheijen (3e) maken het TVM podium compleet.

Bij de dames was het een klein beetje anders. De verschillen waren daar kleiner en het zou nog spannend worden of Paulien van Deutekom zich nog zou plaatsen voor het EK in Heerenveen maar dat is wel gelukt. Ireen Wust is weer nationaal kampioene allround geworden. Het was een nipte zege maar de diskwalificatie van Renate Groenewold door een verkeerde wissel gaf voor Wust de doorslag. Hierdoor is Elma de Vries tweede geworden.

De diskwalificatie heeft een hoop los gemaakt binnen de TVM ploeg. Wust zegt hierover: Die scheids snapt er geen bal van. Ik heb bewust een slag laten lopen om zo achter Renate te kunnen rijden. Dat was alleen maar in mijn voordeel.”

Uiteindelijk zal de schade voor Groenewold beperkt blijven en zal ze worden aangewezen voor een startbewijs. We kunnen dan ook wel stellen dat Wust en de Vries zeker mee gaan naar het EK. De overige twee startplaatsen worden aangewezen door de KNSB en zijn meestal de nummers drie en vier van het klassement. In dit geval zullen dat Paulien Van Deutekom en Jorien Voorhuis zijn. (calamiteiten daargelaten) de vraag is nu of de bond de diskwalificatie als calamiteit ziet. Het kan dus ook heel goed dat Renate Groenewold op basis van prestaties alsnog op het EK zal rijden.

Het EK allround is van 9 t/m 11 januari 2009 in Heerenveen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: