Beveiliging Schiphol nog steeds niet op orde!

Parool

Foto: Parool

 

Vorig jaar heeft Alberto Stegeman van het SBS6 programma Undercover In Nederland ons laten zien hoe simpel het was een bom te plaatsen in een vliegtuig op Schiphol. In oktober 2008 liet het programma ook zien dat Defensie terreinen ook toegankelijk zijn. Nu blijkt Schiphol nog steeds zo lek als een mandje

Na alle toezeggingen van Shiphol en de regering zou je nu denken dat de veiligheidsmaatregelen in orde zijn. Volgens Stegeman is het inderdaad beter geworden maar kun je er nu echt niet meer in? Er zijn miljoenen geinvesteerd in de beveiliging en dat werkt met name goed voor Schiphol centrum. Dat is inderdaad een onneembare vesting.

Schiphol-oost is nu het punt van aandacht. In dit deel van de luchthaven worden de vliegtuigen onderhouden en gerepareerd. Ook het vrachtverkeer vind plaats op schiphol-oost.

Maar dat is niet alles. Ook het toestel van de koningin (PH-KBX) staat hier geparkeerd. Stegeman laat direct al zien dat het mogelijk is om via de achterkant het terrein te betreden. De eerste keer is hij opgemerkt door een bewaker maar kon met een smoes vertrekken. Maar dan stond hij al wel op 100 meter van de hangar.

Schiphol-centrum is lijkt het niet meer mogelijk. Je parkeert daar in een sluis en je auto wordt onderzocht. Dit gebeurt op op oost niet. daar kom je gewoon binnen met de pas die vluchtig word bekeken.

Koop een pasjesprinter voor 400 euro en je kan passen drukken. De Schiphol-passen zijn niet te vervalsen maar de KLM-werknemerspassen zijn niet beveiligd en zijn redelijk goed na te maken. Op die manier is Alberto Stegeman met een collega op het terrein gekomen. Deze poging slaagt wel.  Na wat rondrijden en zonder enkele controle is het terrein weer verlaten maar heeft de collega nog vele bezoeken gemaakt.

Een werknemer van Schiphol verklaart dat het koninklijke toestel gewoon toegankelijk is voor iedereen die daar niks heeft te zoeken. Zelfs voor de meeste werknemers is deze hangar verboden terein. controle is er niet.

Stegeman zou Stegeman niet zijn als hij zelf niet zou proberen in de hangar te komen en wederom komt hij zonder problemen op Schiphol maar in het bijzonder ook in hangar 73. 
Het toestel van koningin staat.

Wederom dus weer een knap staaltje onderzoek naar iets waarvan Schiphol zelf beweert dat alle beveiligings problemen zijn opgelost. Vanaf juni 2008 zou het niet meer mogelijk zijn het terein te betreden.

Toch onvoorstelbaar dat je met een zelf gemaakte werknemerspas van de KLM zomaar op het terein kan komen. en zelfs bij het ‘regerings vliegtuig’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: