Zonnelotion

Misschien ken je het nummer van Baz Luhrmann nog wel, ”Wear Sunscream”. De tekst is origineel een column van Mary Schmich in de Chicago Tribune. Toevallig kwam ik een goede nederlandse vertaling tegen en die staat hieronder.

De link naar het nummer van Baz Luhrmann vind je hier http://www.youtube.com/watch?gl=NL&v=sTJ7AzBIJoI.

Iedereen is vrij
(om zonnelotion te smeren)

Mary Schmich
Chicago Tribune

Dames en heren van de klas van ’99,
smeer zonnelotion.

Als ik je slechts één tip voor de toekomst kan geven, dan is dat zonnelotion. De lange-termijn-voordelen van zonnelotion zijn door wetenschappers bewezen terwijl de rest van mijn advies geen enkele betrouwbare basis heeft buiten mijn eigen meanderende ervaring.

Ik geef dit advies nu.

Geniet van de kracht en schoonheid van je jeugd. Ach vergeet dat. Je zal de kracht en schoonheid van je jeugd niet begrijpen totdat het allemaal vervaagt. Maar geloof me, over 20 jaar zal je terug kijken naar foto’s van jezelf en je zal je herinneren, op een manier die je nu echt nog niet begrijpt, hoeveel mogelijkheden er toen nog voor je lagen en hoe fantastisch je er echt uitzag.

Je bent NIET zo vet als je denkt.

Maak je geen zorgen om de toekomst; of maak je wel zorgen maar besef dat zorgen maken net zo effectief is als een algebravergelijking proberen op te lossen met het kauwen van kauwgum. De echte problemen in je leven zullen heel zeker dingen zijn waar je nooit aan gedacht had; het soort dingen dat je vol tussen de ogen treft zo rond vier uur ‘s middags op een doodgewone dinsdag.

Doe elke dag iets waar je bang voor bent.
Zing

Wees niet roekeloos met het hart van anderen, accepteer niets van mensen die roekeloos zijn met jouw hart.
Floss

Verspil geen tijd aan jaloezie. Soms lig je voor, soms lig je achter. De race is lang en uiteindelijk race je enkel met jezelf.

Herinner je de complimenten die je gekregen hebt, vergeet de beledigingen; als je hierin slaagt, vertel me dan hoe je dat voor elkaar kreeg.

Bewaar je oude liefdesbrieven, gooi je oude bankafschriften weg.
Stretch

Voel je niet schuldig als je niet weet wat te doen met je leven. De meest interessante mensen die ik ken wisten op hun 22ste niet wat ze met hun leven gingen doen. Enkele van de meest interessante 40-jarigen die ik ken, weten dat nog steeds niet.

Neem voldoende calcium.

Wees aardig voor je knieën, die zal je echt missen als ze het opgeven.

Misschien ga je trouwen, misschien ook niet. Misschien krijg je kinderen, misschien ook niet. Misschien ga je scheiden op je 40ste, en misschien dans je de vogeltjesdans op je 75ste huwelijksjubileum. Wat je ook doet, feliciteer jezelf niet teveel en kleineer jezelf ook niet. Je keuzes zijn half geluk, net als die van alle anderen. Geniet van je lichaam. Gebruik het op alle mogelijke manieren. Wees er niet bang voor, of voor wat andere mensen er van denken. Het is het mooiste instrument dat je ooit zal bezitten.
Dans

Zelfs al heb je geen enkel plek om het te doen behalve je eigen woonkamer.

Lees de instructies, ook al volg je ze niet.

Lees geen beautytijdschriften. Ze laten je alleen maar lelijk voelen.

Leer je ouders kennen. Je weet nooit wanneer je ze voorgoed kwijt raakt.

Wees aardig tegen je broers en zussen; ze zijn je beste verbinding met je verleden en meest waarschijnlijk de mensen die je zullen steunen in de toekomst.

Besef dat vrienden komen en gaan, behalve die kostbare enkelingen die je moet vasthouden. Werk hard aan het overbruggen van de kloof in geografie, in levensstijl want hoe ouder je wordt, hoe meer je de mensen nodig hebt die je kende toen je jong was.

Leef in New York City één keer, maar vertrek voor je er hard van wordt; leef in Noord California één keer maar vertrek voor je er zacht van wordt.
Reis

Accepteer enkele door de tijd bewezen waarheden : prijzen zullen stijgen, politici zullen flirten, en ook jij zal ouder worden. En wanneer je dat bent zal je fantaseren dat toen jij jong was de prijzen redelijk waren, politici nobel en kinderen hadden respect voor hun ouderen.

Respecteer jouw ouderen.

Verwacht niet dat iemand anders je zal onderhouden. Misschien heb je een goed gevuld fonds, misschien zal je een rijke echtgenoot hebben; maar je weet maar nooit wanneer deze bronnen opdrogen.

Doe niet teveel stomme dingen met je haar, of tegen de tijd dat je veertig bent, ziet het er uit als 85.

Wees voorzichtig met wiens advies je koopt, maar wees geduldig met hen die het je geven. Advies is een vorm van nostalgie. Het zomaar geven is een manier om het verleden uit de vuilnisbak te vissen, het af te vegen, de lelijke gedeeltes over te schilderen en het geheel te recycleren tegen meer dan het waard is.
Maar vertrouw me wat de zonnelotion betreft.

Advertenties

One Response to Zonnelotion

  1. Anoniem schreef:

    Heel spectaculair..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: