Politie agenten vaker mishandeld

poitie-streep

Uit onderzoek is gebleken dat in de periode 1997-2005 er een toename is van geweld tegen agenten. Het onderzoek is gedaan door de Vrije Universiteit Amsterdam onder duizenden agenten van verschillende korpsen.

Het onderzoek laat zien dat het om een verdrievoudiging gaat. Een kwart van de ondervraagte agenten zijn wel eens gewond geraakt met een confrontatie met verdachten. 95% berust erin dat dit bij het beroep hoort.

Vroeger hoorde je een agent niet zo snel over geweld. Je liet het ook wel uit je harses om de sterke arm der wet aan te vallen. Tegewoordig is dat wel anders. Je slaat een agent vóór hij jou slaat. Met een beetje geluk is ie bewusteloos en kun je ontkomen. Waar ligt dat aan? Komt het door het milde en vaak te vriendelijk optreden van politie. Of door het feit dat ze te veel bonnen uitschrijven en iets te weinig lijken te doen aan grotere misdaden.

Of zou het komen dat de nederlanders steeds minder opvoeding genieten. Kinderen worden steeds minder degelijk opgevoed. tegenwoordig denkt de jeugd dat de wereld van hun is en wij maar moet luisteren naar hun. Nja, zo werkt het niet natuurlijk. we zitten nu met landelijke en lokale ”respect” campagnes omdat de overheid ook ziet dat met name in de opgroeiend jeugd steeds minder respect is voor velerlij zaken van o.a. het het respect naar andere mensen. Of je gedrag het openbaar.

De politie agenten van ”de oude stempel” zijn nagenoeg verdwenen. Ik zou graag wat meer naar het amerikaanse model gaan. Als een agent je aanspreekt, dan luister je. Als je dat niet doet heb je serieus een probleem. Hier zeggen ze dat je een beetje respect moet hebben en hun je enkel aanspreken op je eigen ”foute gedrag”. In engeland dwingen de agenten ook meer respect af door het no-nonsens beleid. luister en werk mee, dan ben je het voordeligste uit.

 Ik lees steeds meer verhalen over agenten die worden mishandeld en er is er zelfs 1 in elkaar getimmerd door een 14-jarig schoffie. Bij een ander voorval moesten burgers agenten assisteren bij het aahouden van een verdachte en vorig jaar is van 5 agenten het wapen afgenomen omdat ze niet goed konden richten.. Dus de scholing of selectie laat te wensen over maarja. Met het loon wat een agent verdiend per maand verbaasd het ook niet dat er maar weinig mensen interesse hebben in een functie bij de politie.

Plaats een reactie